Kuchnia góralska jest to kuchnia, która rozwinęła się w Beskidach, Tatrach i na Podhalu. Do jej głównych skarbów należą wyroby z owczego mleka, kiszona kapusta i kwaśnica, różne kluski, kołacze i placki zwane moskalami.
Góralskie dania powinny być, jak góralski charakter – wyraziste, ostre i zdecydowane.
Poniżej kilka z nich:
Kwaśnica na żeberkach – gęsta zupa z kiszonej kapusty, z zasmażką. Można podawać ją z ziemniakami.
Bryjka z mąki razowej pszennej – proste danie z mąki i osolonej wody, o dość gęstej konsystencji. Po rozlaniu bryjki do miseczek, na środku należy zrobić wgłębienie i włożyć w nie łyżkę masła i łyżkę miodu.
Prażucha – gęsta potrawa z uprażonej mąki jęczmiennej i wody. Gotową masę należy przełożyć na talerze, polać stopionym boczkiem i posypać skwarkami. Podaje się ją z kwaśnym mlekiem.
Bombolki z miodem – ciasteczka drożdżowe oblane miodem
Herbata góralska – herbata z cukrem i spirytusem, idealna na rozgrzewkę.
Zapraszamy do skorzystania z oferty pobliskich Karczm i Restauracji, polecamy:
* Karczma Zawierucha
* Karczma Nosal
* Karczma Przy Młynie
* Karczma Czarci Jar
* Karczma Żabi Dwór
Proudly created with webwavecms.com
Addres:
Willa Przy Skoczni
ul. Szymanowskiego obok 21
34-500 Zakopane
Contact:
tel: +48 695-991-707
email: willaprzyskoczni1@o2.pl